Rensning af nye piercinger

Rensning af nye piercinger

Plejerutine
Denne sektion er handler om hvordan du passer og plejer din nye piercing.

For at holde det så let og overskueligt som muligt, er vores plejeråd inddelt i de forskellige piercing typer. Hvis du har tvivl eller spørgsmål vedrørende plejen af din nye piercing, anbefaler vi at du tager kontakt til os, så vi kan guide dig til den rette pleje.

Men først og fremmest, tillykke med din nye piercing og tak, fordi du valgte Copenhagen Body Extremes.

Denne artikel indeholder råd og vejledning om din nye piercing, således at helingen forløber så hurtigt og smertefrit som muligt. Disse råd er baseret på over 40 års kollektiv erfaring i butikken alene, samt utallige samtaler med danske og udenlandske sår-sygeplejersker, læger og piercere. Vi mener derfor at disse guides, er de bedste at følge for at optimere din heling.

Hjælp dig selv!
At hele en piercing er ofte anderledes end at hele et sår på grund af fremmedlegemet (smykket) – hertil kommer en række faktorer der spiller ind på helingen, såsom kost og livsstil. Ved at leve sundt og spise så varieret som muligt fremskynder du din heling. Kosttilskud kan være en hjælp.

Gode råd

 • Leg/pil ikke ved din nye piercing – kontakt med din piercing under helingen bør kun ske med DINE, nyvaskede hænder – ALTID!
 • Undgå andre folks bakterier – andre skal ikke pille, slikke eller lign. på din piercing!
 • TAG ALDRIG SMYKKET UD UNDER HELINGEN!
 • Undgå klorholdigt vand, havvand, søvand og solbadning i de første 3-4 uger. Skønt vandet måtte se rent ud, er der ingen garanti – brug vandtæt plaster på området, f.eks. Tegaderm. Sollys kan permanent farve arvævet ved sår og piercinger; nogen læger anbefaler at sår ikke får sollys i et år! Solarie kan ligeledes farve arvævet permanent, og pga. opvarmningen ødelægge nye celler i piercingen. Solcreme og lignende skal IKKE ind i piercingen!
 • Vær tålmodig! Skift ikke smykket før din piercing er helet.
 • For at undgå slag og traumer i og på piercingen under fysisk aktivitet, kan man beskytte piercingen ved at sætte en øjeklap i hård plast over området. Læg et par stykker gaze mellem klappen og piercingen og fikser klappen. Klappen kan købes på apoteket.
 • Brug de plejeråd vi anbefaler! Hvis din piercing ikke heler som forventet eller der opstår komplikationer, kender vi symptomerne og kan reagere korrekt. Hvis du bruger andre metoder, kan dine symptomer skyldes noget helt andet end vi tror, og derfor virker vores løsning potentielt ikke!
 • Toiletpapir bør ikke bruges i nærheden af sår eller piercinger – det er vandopløseligt, så du risikerer at der kommer papirrester i såret!
 • Undgå hårspray, hårfarve, deodorant, parfume og makeup i nærheden af din piercing. Visse vaskemidler indeholder fedtopløselige enzymer, der ligeledes kan genere din piercing, så skift et til hudvenligt alternativ under helingen, hvis din piercing kommer i kontakt med dit tøj.
 • Undgå pres på piercingen; f.eks. stramtsiddende tøj, sports bh’er hovedtelefoner osv.
 • Sørg for rene omgivelser; skift hovedpudebetrækket ofte, rengør evt øre, hoved og mobiltelefon med f.eks. 93% husholdningssprit.
 • T-shirttrikket -Træk en ren T-shirt over hovedpuden. Sov på en ene side og brug bagsiden næste dag. Vend vrangen ud på T-shirten på tredjedagen og vend den igen på fjerdedagen. Skift T-shirten efter 4 dage.
 • Dagene efter du er blevet piercet
  Efter et par dage vil der typisk komme skorper i form at hvidt til gulligt krystalliseret stof – dette er normalt og IKKE betændelse! Udsondringen er affaldsstoffer fra kroppen, der hjælper kroppen med at hele og fungerer som naturens plaster – pil derfor ikke i skorperne, men fjern dem kun ved vores anbefalede rensning!
 • Hævelse
  De fleste piercinger hæver – derfor vil det ved de fleste piercinger være nødvendigt at starte med et smykke, der er en smule længere end det på sigt skal være. Dette gælder også diameter ved piercinger som har en ring i sig. Benyt dig af tilbuddet om smykkeskift, se bagsiden.

Hæver området meget, kan du køle området hver 4. time á 20 minutter ad gangen – tag et eller andet fra fryseren og pak det ind i to lag viskestykke, så du undgår forfrysninger.
Ved tungepiercinger, kan isterninger bare stoppes i munden.

Efterspænd smykket!
Hvis dit smykke har en lås med gevind, anbefaler vi at du løbende efterspænder det, da du ellers risikerer at tabe/miste det. Vi gør alt hvad vi kan for at stramme gevindende så meget som muligt, men med tiden vil de nemt kunne løsne sig. Vi anbefaler at du efterspænder dit smykke i forbindelse med din plejerutine, så du er sikker på at dine hænder er rene, og at du ikke kommer til at rive en sårskorpe af piercingen

Tag ALDRIG smykket ud under helingen!

​Betændelse?
Mange forveksler kroppens naturlige sekretion med betændelse. Hvis du er i tvivl, så kontakt os endelig, så vi kan komme med en vurdering – på den måde undgår du unødig uro og bekymring, samt at sætte din heling tilbage pga. en unødig hård behandling.

Indtil piercingen er blevet vurderet, anbefaler vi at du benytter dig af den lune saltvandsblandning – Det skader aldrig!

TAG IKKE SMYKKET UD – det holder piercingen åben, så området kan dræne sig selv for infektionen.

Nedenfor findes opskriften på et sæbevandsbad, der hjælper dig med at bekæmpe betændelsen – brug det kun hvis du er sikker på at der er betændelse i din piercing! Er du i tvivl, så kontakt os!

Smykkeskift
Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe dig med at skifte smykket i din nye piercing, da vi her kan sikre os at det bliver gjort med erfarne hænder, rene handsker og værktøj hvis nødvendigt.

Vi tilbyder 10% rabat ved det næste smykke til din nye piercing (ekskl. guld) OBS: kun ved fremvisning af din plejefolder. (dette gælder ikke ved billede af din plejefolder) Tilbuddet gælder i 6 måneder fra din piercing blev lavet.

Overskrides perioden uden skriftligt samtykke med os frafalder muligheden.

Rensning af piercinger
Som udgangspunkt bør du rense din nye piercing morgen og aften hver dag (kom ren ud i verden og ren i seng). Overdrevet rensning bør undgås, da det nedsætter din evne til at hele. I tilfælde af arbejde eller fritidsaktivitet med meget skidt, støv og snavs, så rens piercingen efter behov. Tag en snak med os om det så vi kan give dig den bedste vejledning til netop din livsstil.

Gennem årene er der blevet anbefalet en lang række forskellige metoder til at rense nye, såvel som helede piercinger. B.la. alkohol, klorhexidin, medicinsk sæbe og brintoverilte. Alle disse har vist sig at være potentielt skadelige for helingen af en piercing. Produkter som alkohol og brintoverilte er for kraftigt, og dræber vigtige bakterier, nye hudceller, og udtørrer huden. Dette vil forlænge og potentielt stoppe din heling. Klorhexidin har desuden depot-egenskaber, der potentielt kan forårsage resistens

Ansigts- og kropspiercinger
Ved ansigts- og kropspiercinger taler vi om piercinger der ikke er i/ved munden og heller ikke surface eller 1-point piercinger. Disse plejeråd vil kunne anvendes på piercinger som øjenbryn, tragus, ørekant, navle, brystvorter osv.

Ud over nedenstående råd til selve plejen kan man med fordel læse “Generelt om rensning og Rensning af nye piercinger” igennem, da disse indeholder en masse gode råd.

Sæben

Anvendes minimum 1 gang dagligt (morgen og/eller aften)

Det piercede område gøres vådt, f.eks. i forbindelse med et dejligt varmt bad. Herefter tages 1-2 dråber sæbe på et par rene fingrer. Vask forsigtigt piercingen og smykket til der ikke sidder skorper, blodrester og lign. tilbag.

smykket føres nu forsigtigt frem og tilbage gennem piercingen og endeligt vaskes hele området i en radius af ca. 2,5cm ud fra piercingen. Lad sæben virke i ca. 1 minut og skyl derefter med rindende vand, mens smykket igen forsigtigt føres gennem piercingen.

Efter brug af sæben tørres området med gaze, køkkenrulle eller et rent håndklæde – selve piercingen har bedst af at lufttørre.

Det lune saltvandsbad

Anvendes 1 gang dagligt (morgen eller aften)

VIGTIGT: Anvend HAVSALT uden blegemiddel!

Kog noget vand, minimum 1 minut, hæld 250mL (2,5dL) (brug et målebægre) over i et glas og tilsæt 1/4 teskefuld salt; lad saltet opløses og saltvandet køle ned til opløsningen er til at have på huden (opløsningen skal være LUNKEN)

Herefter placeres koppen på det piercede område i 5-10 minutter, således området bliver opvarmet og drænet for affaldsstoffer.
Alternativt kan en vatrondel anvendes ved at dyppe den i saltvandsblandingen og derefter folde den om området som et lille kompres – denne skal dog dyppes adskillige gange i den lune opløsning, da den hurtigere vil køle af og ikke have samme effekt

Efter 5-10 minutter fjernes koppen/vatrondellen og området skylles under rindende vand, og eventuelle restprodukter fjernes forsigtigt fra smykket med gaze eller køkkenrulle; området duppes efterfølgende tørt med gaze, køkkenrulle eller et rent håndklæde.

​Piercinger ved munden
Denne rensningsguide kan anvendes til piercinger der sidder ved munden, dvs piercinger der skal renses på både ydre- og indersiden af munden. Eksempler på disse kunne være Madonna, Labret, Læbe og Kinder. Udover den praktiske gennemgang af rensningen herunder, kan det anbefales at læse Rensning af nye piercinger og Generelt om rensning igennem.

Ydresiden
Sæbe, anvendes 1 gang dagligt (morgen eller aften) Følg vores anvisning om brugen af sæben

Saltvand, anvendes 1 gang dagligt (morgen eller aften) Følg vores anvisning ved brugen af det lune saltvandsbad 

Indersiden
Mundskyld: Klorhexidin 0,12%, anvendes 2 gange dagligt i 7 dage

Tænder og tunge børstes grundigt, men forsigtigt, UDEN BRUG AF TANDPASTA – skyl munden med rent vand. Herefter skylles munden med 15mL mundskyld (brug doseringshætten) i ca. 1 minut. UNDGÅ tandpasta, mad og vand i 1 time efter du har skyllet mund, da dette hæmmer virkningen. Se flasken for yderligere informationer.

Saltvand (koldt), anvendes hver gang du har røget, drukket og spist.

VIGTIGT: Anvend HAVSALT uden blegemiddel!

En uåbnet flaske købevand anskaffes, hvorefter 1/2 teskefuld salt tilsættes – saltet opløses hvorefter opløsningen kan anvendes i 24 timer.

OBS! Det er en god ide at skifte sin tandbørste for at minimere risikoen for at bakterier herfra kommer i kontakt med din nye piercing. Skift den ofte under hele helingen!

For at minimere hævelsen den første tid kan is og ro i området anbefales. På ydresiden pak da isen ind i et viskestykke eller lignende for at undgå forfrysninger. Lig højt med hovedet om natten. Endelig kan håndskøbsmedicin som Ipren dæmpe inflammation, læs indlægssedlen eller kontakt din læge.

Piercinger i munden
Denne rensningsguide er til piercinger i munden, f. eks. Tunge, Tongue Web eller Smiley. Husk at skolde tandbørsten med jævne mellemrum, så du ikke får bakterier ind i munden på den måde! Endelig er det en god idé at læse Rensning af nye piercinger og Generelt om rensning igennem.

Mundskyld: Klorhexidin 0,12%, anvendes 2 gange dagligt i 7 dage

Tænder og tunge børstes grundigt, men forsigtigt, UDEN BRUG AF TANDPASTA – skyl munden med rent vand. Herefter skylles munden med 15mL mundskyld (brug doseringshætten) i ca. 1 minut. UNDGÅ tandpasta, mad og vand i 1 time efter du har skyllet mund, da dette hæmmer virkningen. Se flasken for yderligere informationer.

​Saltvand (koldt), anvendes hver gang du har røget, drukket og spist i 30 sekunder.

VIGTIGT: Anvend HAVSALT uden blegemiddel!

En uåbnet flaske købevand anskaffes, hvorefter 1/2 teskefuld salt tilsættes – saltet opløses hvorefter opløsningen kan anvendes i 24 timer.

OBS! Det er en god ide at skifte sin tandbørste for at minimere risikoen for at bakterier herfra kommer i kontakt med din nye piercing. Skift den ofte under hele helingen!

Surface-piercinger
Her gennemgår vi hvordan man renser en Surface-piercing. Ved Surface-piercing forstås en piercing er er lavet med en såkaldt Surface-barbell, en lige stav med to 90°’s buk. Eksempler på disse kunne være Surface Tragus, Hips (surface), Cleavage og Butterfly. Slutteligt er der flere gode råd i både Generelt om rensning og Rensning af nye piercinger.

​Sæbe, anvendes 1 gang dagligt (morgen eller aften) Følg vores anvisning om brugen af sæben

SKUB IKKE SMYKKET FREM OG TILBAGE I PIERCINGEN – dette ændrer på placeringen af smykket under huden og øger risikoen for at kroppen udstøder det. Lad sæben virke i ca. 1 minut og skyl derefter med rindende vand.
Dup området tørt med gaze, køkkenrulle eller et rent håndklæde – selve piercingen har bedst af at lufttørre.

​Saltvand, anvendes 1 gang dagligt (morgen eller aften) Følg vores anvisning om brugen af det lune saltvandsbad

 

​1-point-piercinger
Her gennemgår vi rensningen af 1-point piercingen også kaldet Dermal Anchor. Forskellen på denne type piercing frem for “normale” er at der udelukkende er et indgangshul til selve smykket – dette har betydning for rensningen, da fremmedlegemer har en tendens til at blive i smykkelommen. Selv sæbe kan skabe problemer; derfor er det essentielt at der ikke anvendes sæbe på denne type piercing. Man kan selvfølgelig gå i bad som man plejer, men sørg da for at bruge saltvandsopløsningen efter du er kommet ud af badet. For mere generelle aspekter af pasning af en piercing se Generelt om rensning og Rensning af nye piercinger.

Denne rensning kan også anvendes til de såkaldte Skin Divers, men det lort laver vi ikke hos os!

​Saltvand, anvendes 2 gange dagligt (morgen og aften) Følg vores anvisning om brugen af saltvandsbadet

​OBS! De tilfælde hvor denne type piercinger er forløbet uden problemer igennem længere perioder, har piercingen minimum fået saltvand hver anden dag efter den er helet!